Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Λαντάνα (Lantana camara)


Λαντάνα     lantana camara  


Οι Καρποί και τα φύλλα αν φαγωθούν προκαλούν  εμετό και διάρροια, διαστολή της κόρης του ματιού και αναπνευστική εξάντληση.

Αειθαλής ή ημιαειθαλής θάμνος.Ύψος έως 1,5 μέτρο και σχήμα ακανόνιστο. Έχει μικρά άνθη, πολυάριθμα , κιτρινοπορτοκαλί η ιώδη η υπόλευκα , που στην ωρίμανσή τους , μετατρέπονται σε πολυάριθμους μικρούς καρπούς χρώματος σκούρο κυανό η μαύρο . Ανθίζει από Μάιο μέχρι Νοέμβριο και φέρει πολύ πλούσια ανθοφορία
Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος  και αντέχει σε υψηλές θεμοκρασίες.Αυτό σε συνδυασμό με το ότι υπάρχει τοξικότητα στα φύλλα κι έχει παρατηρηθεί ότι αρρωσταίνουν τα αιγοπρόβατα που το τρώνε, δεν το κάνουν και πολύ αγαπητό στους κτηνοτρόφους. Παρόλα αυτά έχει ένα ιδιαίτερο μελισσοκομικό ενδιαφέρον, γιατί ειδικά στην Αυστραλία (που είναι εισαγόμενο στο οικοσύστημα τους – όπως στο δικό μας ο ευκάλυπτος και ο καλλιστήμονας) υποτίθεται ότι έχει σώσει την γηγενή άγρια μέλισσα Exoneura που εκτός από την ανθοφορία του φυτού, εκμεταλλεύεται και τους βλαστούς για να κάνει φωλιές.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου