Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ ....Πολλές φορές όμως, τα γυρίσματα δεν πάνε όπως θα θέλαμε. Πίσω από τις κάμερες λοιπόν…


Με την Ομάδα Ιχνευταί κάνουμε διάφορες εξορμήσεις, τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας. Πολλές φορές όμως, τα γυρίσματα δεν πάνε όπως θα θέλαμε. Πίσω από τις κάμερες λοιπόν…
Ξεκινήσαμε να πάμε μία βόλτα στη φύση… Καθίσαμε δίπλα σε ένα ποτάμι, καλή παρέα, με σκοπό να φτιάξουμε ένα καινούργιο βίντεο, αλλά και να απολαύσουμε τις ομορφιές της εξοχής και την επαφή μας με την φύση. Όλα πήγαιναν καλά, αλλά το ατύχημα δεν άργησε να συμβεί. Έχοντας χαρεί τόσο πολύ από τη βόλτα, το τοπίο και την καλή παρέα, ενθουσιάστηκα περισσότερο απ’ ότι έπρεπε και ξέχασα τις απλές οδηγίες του βουνού:



1.  Πρόσεχε που πατάς. Έλεγχε τις κινήσεις σου. Κάνε τα πράγματα όσο μπορείς πιο απλά, με προσοχή και σύνεση.
2.  Κράτα τον ενθουσιασμό σου για τη στιγμή που δεν είσαι απασχολημένος με κάποια εργασία.
3.  Έχε συγκεντρωμένα τα υλικά και τα εργαλεία σου σε ένα σημείο. Όταν δε χρησιμοποιείς μαχαίρια, πένσες, φτυάρια, σπίρτα, άλλα εύφλεκτα υλικά, νερό και τα λοιπά, φρόντισε να βρίσκονται τακτοποιημένα και να ξέρεις που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή.
4.  Πρόσεχε πού κάθεσαι, πού κατασκηνώνεις, πού πατάς και πού βάζεις τα χέρια σου
5.  Μην υπερβαίνεις τα όριά σου. Όταν νιώθεις ότι δεν μπορείς, σταμάτα. Ξεκουράσου. Μην κάνεις υπερβολικές προσπάθειες για τίποτα.
6.  ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ (καμία υπερβολή)

Κάπως έτσι την πάτησα κι εγώ, έχοντας ενθουσιαστεί υπερβολικά για τη βόλτα και έχοντας τη Σιγουριά της «εμπειρίας», αυτοτραυματίστηκα, στο πόδι, με ένα μαχαίρι. Τώρα θα μου πεις ατυχήματα συμβαίνουν, άλλα ατυχήματα από τα παραπάνω αιτία δεν πρέπει να συμβαίνουν. Είναι επικίνδυνα και δεν ξέρεις τι μπορεί να επακολουθήσει. Δεν ξέρεις αν μετά από 5 ώρες πεζοπορία θα μπορεί κάποιος να έρθει να σου δώσει τις πρώτες βοήθειες ή αν το νοσοκομείο είναι κοντά, κλπ. Γενικά, προσοχή και όχι έπαρση.
Κανόνας νούμερο ένα: ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ.






Ας δούμε μερικά παραδείγματα του κανόνα: Καμιά υπερβολή

Θέλεις να ανοίξεις μία κονσέρβα. Ανοίγεις τον ελβετικό, κόβεις την κονσέρβα γύρω-γύρω, κλείνεις το σουγιά και τον τοποθετείς πάλι στην τσέπη σου ή όπου είναι η θέση του. Καλό είναι να μην τον παρατήσεις ανοιχτό στο χώμα. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να τον πατήσεις ή να ακουμπήσεις τα χέρια σου, κατά λάθος, και να τραυματιστείς. Αυτό θα σου χαλάσει την εκδρομή. Αν κοπείς βαθιά θα χρειαστείς ράμματα ή επίσκεψη στο νοσοκομείο.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι μπορεί να χάσεις το μαχαίρι σου. Μπορεί αυτό να μην είναι τίποτα μπροστά σε ένα τραυματισμό, αλλά χωρίς μαχαίρι η ώρα ή η μέρα σου στο βουνό θα γίνει εξαιρετικά δύσκολη, και είναι κρίμα.

Για μένα προσωπικά, μετά το μαχαίρι, το οποίο θεωρώ ένα από τα πολυτιμότερα αντικείμενα στο kit επιβίωσης μας, κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να κουβαλά ένα μικρό, βολικό, εύκολο στη μεταφορά, φαρμακείο, που θα περιέχει τα άκρως απαραίτητα. Το φαρμακείο πρέπει να είναι εξοπλισμένο με τα καλύτερα υλικά, γιατί την ώρα που θα τα χρειαστείς… καλό θα είναι να μην έχεις κάνει εκπτώσεις. Η πρόσβαση σε αυτό πρέπει να είναι πάντα εύκολη.

Είναι γεγονός ότι τις περισσότερες φορές δεν πιστεύουμε ότι εμείς μπορεί να τραυματιστούμε, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί και μάλιστα σε ανυποψίαστο χρόνο. Τότε η έκπληξη μας είναι μεγάλη. Οπότε προσοχή στον υπερ-ενθουσιασμό και την υπερ-σιγουριά.

Για όλους εσάς που ασχολείστε με τη φύση, όπως εκδρομές, πεζοπορίες, κλπ, καλό θα ήταν να παρακολουθήσετε μαθήματα πρώτων βοηθειών. Ποτέ δεν ξέρεις... μπορεί κάποτε να χρειαστεί να σώσεις μια ζωή… ακόμη και τη δική σου...

Για την ΟΜΑΔΑ ΙΧΝΕΥΤΑΙ
Lefteris Croc

Υ.Γ Το ατύχημα έγινε καλοκαίρι του 2014...Είμαι καλά
μην ανησυχείται χα.

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΜΑΣ ΜΟΝΟ BINTEO KAI ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣΚΑΙ BUSHCRAFT    ΕΔΩ 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου