Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ ΚΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ

  Η πρώτη επαφή μας με τους κούρους τις Νάξου ήταν το καλοκαίρι του 2012,πρώτη φορά επισκεφτήκαμε τον κούρο- Θεό Διόνυσο στο χωριό Απόλλωνας.Αν και η ταμπέλες, χάρτες, τουριστικοί οδηγοί της Νάξου και του ίντερνετ λένε ότι είναι κούρος δεν πρέπει να είναι, διότι έχει εντελώς άλλη κατασκευή από τους κούρους στο χωριό Μέλανες. Θα αναφερθούμε παρακάτω σε αυτούς.
  Η μοναδική σωστή, κατά τη γνώμη μας, αναφορά που βρήκαμε, είναι στη Βικιπαίδεια: Δυτικά και πάνω από το παραθαλάσσιο χωριό Απόλλωνα βρίσκεται ένα από τα δυο αρχαία λατομεία της Νάξου στα οποία πρωτοξεκίνησε η μεγαλύτερη τέχνη της αρχαιότητας, η μαρμαρογλυπτική. Οί "κούροι" της Νάξου είναι οι αρχαιότεροι στον ελληνικό κόσμο και από το αρχαίο αυτό λατομείο του Απόλλωνα μεταφέρθηκαν στη Δήλο, αλλά και σε άλλα μέρη εκατοντάδες ημίεργα αγάλματα και μαρμάρινοι όγκοι, με γνωστότερα αυτά στις Μέλανες Νάξου. Στο αρχαίο λατομείο του Απόλλωνα έχει απομείνει ο υπερμεγέθης κούρος (11 μέτρα) του Θεού Διονύσου, δεκάδες τομές στα μάρμαρα και πολλά κομμάτια από μέλη αρχιτεκτονικά, αλλά και απομεινάρια από ημίεργους κούρους.

  Το ίδιο αναφέρει και ο ξεναγός, που είχαμε την τύχη να πέσουμε πάνω του και μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο βίντεο. Πάμε να δούμε μερικές φωτογραφίες από το πανέμορφο χωριό Απόλλωνα και το βίντεο που εξηγεί πολλά πράγματα για τον συγκεκριμένο άγαλμα.

                                      ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΞΕΝΑΓΟ


                                          το χωριό Απόλλωνας

Ν37.17920 Ε25.54825 ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ


  Αφού πέρασε το  καλοκαίρι, ξαναεπισκεφτήκαμε το νησί. Είχε μπει πλέον ο Δεκέμβρης. Η φύση για άλλη μια φόρα είχε οργιάσει. Όπου και αν γυρνούσαμε το κεφάλι μας βλέπαμε καταπληκτικές εικόνες....επόμενη στάση οι υπόλοιποι κούροι του νησιού.

ΟΙ ΚΟΥΡΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕΛΑΝΕΣ


  Μετά το χωριό Μέλανες και μέσα σε μια καταπράσινη περιοχή που ονομάζεται Φλεριό είναι ξαπλωμένοι οι άλλοι δυο κούροι. Το όνομα Μέλανες προέρχεται από το ΜΕΛΑΣ= σκιερός, γεμάτος δέντρα. Ιδιαίτερα η περιοχή Φλεριό πλούσια σε παχιά, επιφανειακά στρώματα, καλής ποιότητας μαρμάρου, αποτέλεσε το λίκνο της ανάπτυξης της μαρμάρινης ελληνικής αρχιτεκτονικής. Η περιοχή ήταν και εξακολουθεί και είναι κατοικήσιμη από την 3η π.Χ. χιλιετία. Από αυτά τα λατομεία έχουμε εντυπωσιακά γλυπτά σε Νάξο και Δήλο και σε άλλα μέρη της Ελλάδος. Παρακάτω θα δούμε δυο μισοτελειωμένους κούρους οι όποιοι αφέθηκαν έτσι πιθανόν λόγω κάποιου ατυχήματος ή φθορές που υπέστησαν κατά την μεταφορά ή ακόμα και ακύρωση παραγγελίας.

                                  ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΟΥΣ ΜΕΛΑΝΩΝ
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕΛΑΝΕΣ




Το Κυκλάμινο το Γραικό (cyclamen graecum) είναι το πιο κοινό είδος κυκλάμινου στην Ελλάδα. Την ονομασία του άλλωστε την οφείλει στο γεγονός ότι συναντάται κυρίως στην Ελλάδα καθώς και στα ανατολικά παράλια του Αιγαίου. Είναι πολυετές φυτό με μεγάλο κόνδυλο στην ρίζα από την οποία εκφύονται τα φύλλα και τα άνθη. Τα άνθη του είναι συνήθως ρόδινα και εντονότερα κόκκινα στην κάτω πλευρά τους. Τα φύλλα του είναι καρδιοειδή σκούρα πράσινα με όμορφες πρασινωπές ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις σε συμμετρικούς σχηματισμούς. Το ύψος του φυτού δεν υπερβαίνει τα 15 εκατοστά. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο.











ΛΕΙΨΑΝΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ









Ν37.08116 Ε25.45375 ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ



ΤΑ ΝΕΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΕΝ ΕΤΗ 2012

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου