Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Μονή Ζαρακά - Ορεινή Κορινθία

  Ξεκινήσαμε από το χωριό Κεφαλάρι, στην Ορεινή Κορινθία. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη αλλά είχε αρκετό κρύο. Οι κορυφές των βουνών χιονισμένες, το τοπίο μοναδικό και το θερμόμετρο μετά βίας πλησίαζε τους 5 βαθμούς. Πρώτος προορισμός λίμνη Δόξα. Έχοντας ακούσει πολλά γι' αυτή είπαμε να την επισκεφτούμε.


  Κατά τη διαδρομή όμως το μάτι μας έπεσε σε κάτι που έμοιαζε λίγο με ναό, λίγο με εκκλησία. Ο χρόνος και η εγκατάλειψη δε σου άφηναν περιθώρια να καταλάβεις. Κατεβαίνοντας από το αμάξι και ψάχνοντας στο μέρος για κάποια πληροφορία, αντικρίσαμε τη μοναδική ταμπέλα. ΜΟΝΗ ΖΑΡΑΚΑ. Αυτό και τέλος.Συντεταγμένες Ν 37.86665 Ε 22.45748

  Προχωρώντας στο προαύλιο, εντύπωση μας έκανε η μορφολογία της εκκλησίας και η κατασκευή της. Το ύφος ήταν πολύ αριστοκρατικό, σχεδόν γοτθικό θα έλεγε κανείς, κρίνοντας βέβαια απ' ότι είχε απομείνει. Σκόρπιες κολώνες βρίσκονταν, κυριολεκτικά, πεταμένες εδώ και κει, με σκαλισμένα περίτεχνα σχέδια πάνω στο κιονόκρανο.
Όλο το κτίσμα αξίζει την προσοχή του επισκέπτη, αλλά το αίσθημα της εγκατάλειψης, δυστυχώς, είναι αυτό που μένει φεύγοντας.

  Επιστροφή στην Αθήνα λοιπόν, και κάνοντας μια έρευνα στο διαδίκτυο βρήκαμε κάποιες πληροφορίες. Η μονή χτίστηκε την εποχή της Φραγκοκρατίας (13ος αι.), με εντολή του
πάπα Ιννοκέντιου του 3ου, ο οποίος ανέθεσε στο τάγμα των Κιστερκιανών. Με την πτώση όμως της λατινικής αυτοκρατορίας της Κων/λης, το 1261, τα καθολικά μοναστήρια στον ελλαδικό χώρο κλείνουν και το 1276 ως το μόνο κιστερκιανό αββαείο στην Ελλάδα αναφέρεται το Δαφνί. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την παρακάτω ιστοσελίδα:
http://www.e-stymfalia.gr/moni.html 

                                             ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ  



Αναπαράσταση της φράγκικης εκκλησίας του Zαρακά
από τον καθηγητή Aναστ. Oρλάνδο















 ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΙΧΝΕΥΤΑΙ 
LEFTERIS CROC 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου