Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Σπήλαιο Ευριπίδη - Σαλαμίνα


Η Ομάδα Ιχνευταί επισκέυτηκε αυτή τη φορά το σπήλαιο του Ευριπίδη στη Σαλαμίνα.

Πάμε λοιπόν να δούμε τη διαδρομή για το σπήλαιο. Το μέρος αξίζει πραγματικά να το επισκεφτεί κανείς, τόσο για την ομορφιά του τοπίου, την εξερεύνηση του σπηλαίου όσο και για την ηρεμία που μπορεί να προσφέρει αυτός ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας.


Φτάνοντας στη Σαλαμίνα, παίρνουμε το δρόμο για το χωριό Περιστέρια. Αν δεν έχετε GPS καλό θα ήταν να ρωτήσετε κάποιο ντόπιο, γιατί οι πινακίδες είναι είδος προς εξαφάνιση σ' αυτό το νησί ;-)
Το χωριό Περιστέρια απέχει περίπου 16 χιλιόμετρα από το λιμάνι. Μπαίνοντας στο χωριό και μετά από 300 μέτρα στρίβουμε δεξιά στην όδο Ευριπίδη, συνεχίζουμε ευθεία και σταματάμε εκεί που τελειώνει ο δρόμος. Χαρακτηριστικό του σημείου είναι ένα πεύκο, το οποίο βρίκεται μες τη μέση.
Αριστερά μας ξεκινά το μονοπάτι. Το ακολουθούμε και σε 450 μέτρα περίπου, φτάνουμε στο σπήλαιο απ' όπου μπορούμε να θαυμάσουμε την καταπληκτική θέα που έχει το νησί από το σημείο αυτό.

Στο εσωτερικό του σπηλαίου τα δωμάτια είναι χαμηλά και οι διάδρομοι δαιδαλώδεις. Μεγάλη εντύπωση μας έκανε η διαρρύθμιση του σπηλαίου, με τα πολλά δωματιάκια του. Όλο το σπηλαίο μοιάζει με ένα μικρό λαβύρινθο, εξού και τα πολλά σκοινάκια που βρίσκονται παρατημένα από δω κι από κει. Γενικά είναι πολύ εύκολο να χαθεί κανείς εκεί μέσα, οπότε προτείνουμε τη χρήση του μίτου της Αριάδνης, αλλά και κράνος λόγο του χαμηλού ύψους.

Πληροφοριες για το σπηλαιο απο την Wikipedia

Ανασκαφή στο σπήλαιο του Ευριπίδη  

Στην μεγάλη ανασκαφή στο σπήλαιο του Ευριπίδη  από τον επίκουρο καθηγητή Προϊστορικής αρχαιολογίας Κ. Γιάννη Λώλο την χρονική περίοδο 1994-1997, βρέθηκαν αντικείμενα που αποδεικνύουν την χρήση του σπηλαίου κατά τη διάρκεια των εξής 5 περιόδων: Νεώτερη Νεολιθική, Ύστερη Μυκηναϊκή , Κλασικη , Ρωμαϊκή εποχή  και Φραγκοκρατία. Μεταξύ των ευρημάτων αναφέρονται κοσμήματα, νομίσματα, αντικείμενα θρησκευτικής λατρείας, μια σιδερένια αιχμή και ένα τμήμα σκάφους με το όνομα του Ευριπίδη στην εξωτερική του πλευρά. Τα ευρήματα των ανασκαφών καθώς και φιλολογικές πληροφορίες σε κείμενα του Φιλοχόρου, του Σατύρου, του Ανώνυμου Συντάκτη του Βίου του Ευριπίδη και του Aulus Gellius έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το σπήλαιο της Σαλαμίνας ήταν το ησυχαστήριο του Ευριπίδη. Μάλιστα θεωρείται πιθανό ότι ο μεγάλος τραγικός επεξεργάστηκε την τραγωδία του Ιππόλυτος στο σπήλαιο της Σαλαμίνας.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ  ΣΤΟ YOU TUBE 
 (http://www.youtube.com/user/lefteris240) ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ
                          Σπήλαιο Ευριπίδη Σαλαμίνα.mp4  









 Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο του ύψος είναι από 1,5 έως 3 μέτρα. Η διάμετρος του επίσης φτάνει τα 1,5 έως 3 μέτρα. Ανθίζει την Άνοιξη και στη συνέχεια δίνει κόκκινους ή μαύρους καρπούς. Αντέχει πολύ στη ξηρασία και είναι κατάλληλο για τα ξερονήσια και γενικά τις άγονες και ξηρές περιοχές. Ο Σχίνος όπως και οι συκιές είναι θηλυκός και αρσενικός. Στις μασχάλες των φύλλων εμφανίζονται οι βότρεις των ανθέων. Τα κιτρινωπά ή κόκκινα μικρά άνθη διατάσσονται σε πυκνούς σύνθετους βότρεις, οι οποίοι εκφύονται από τις μασχάλες των φύλλων και τη γύρη τους την τρυγούν οι μέλισσες. Οι καρποί (δρύπες) είναι μικροί και σφαιρικοί, στην αρχή είναι πράσινοι, ύστερα γίνονται κόκκινοι και τέλος, όταν πια ωριμάσουν, γίνονται μαύροι κατά το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.Πολλαπλασιάζεται:Με καταβολάδες και με σπόρους (χάνουν γρήγορα τη βλαστική τους ικανότητα) κατευθείαν στη οριστική τους θέση.


























KEIMENO: LEFTERIS CROC
VIDEO: Mr. G
PHOTO: LEFTERIS CROC, Mr. G

Προειδοποίηση: οι δημιουργοί του δεν φέρουν καμμία ευθύνη για πιθανά συμβάματα από ατομικές ή ομαδικές επισκέψεις στα μέρη που παρουσιάζονται . Δεν συνιστούν την επίσκεψη σε αυτά τα μέρη και σαφέστατα δεν παροτρύνουν τους αναγνώστες τους να τα εξερευνήσουν χωρίς να έχουν πάρει τις απαραίτητες άδειες (όπου απαιτείται) καθώς και χωρίς την συνοδεία εκπαιδευμένων ειδικών. Όσοι αγνοήσουν τις πιο πάνω προειδοποιήσεις φέρουν όλη την ευθύνη για πιθανά ατυχήματα ή άλλα ατυχή συμβάντα στους χώρους αυτούς.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου