Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Παναγία Μοναστηριώτισσα Eγκαρές Νάξου τι λέει ο θρύλος και τι ανακαλύψαμε εμείς

Για και χαρά σε όλη την τρελοπαρέα των Ιχνευτών. 
Μια αναφορά ακόμα από το νησί της Νάξου, που μόνο αδιάφορους δεν μας άφησε, κι έτσι συνεχίζουμε να δημοσιεύουμε το υλικό που μας χάρισε απλόχερα

Μια ζεστή βραδιά, καθώς καθόμασταν στο καφενείο του χωριού και έχοντας παρέα ντόπιους φίλους και περαστικούς, η κουβέντα μας στριφογύρισε γύρω από θρύλους, σπηλιές, περίεργα μέρη και αλλόκοτες ιστορίες. Μια από αυτές είναι κι τούτη εδώ. Έχοντας εξαντλήσει όλα τα άλλα θέματα, κάποιος ανέφερε μια εκκλησιά, η οποία είναι χτισμένη από τον 9ο μ.Χ. αιώνα, και τώρα είναι ερειπωμένη. 

 
Τι λέει ο θρύλος
Εκεί λέγετε ότι είχαν βρει καταφύγιο κάποιοι χριστιανοί, την εποχή της τουρκοκρατίας. Μα το κλάμα ενός μωρού τους πρόδωσε και σφαγιάστηκαν όλοι. Μια ακόμα ιστορία προσθέτει: όταν είχαν κρυφτεί οι χριστιανοί εκεί για να γλυτώσουν, κάποιος βοσκός απ' έξω, που άκουσε το παιδί να κλαίει, ξεκίνησε να τραγουδά: "μάνα σφάξε το μωρό να γλυτώσει το χωριό" ...αλλά μάλλον ήταν πλέον πολύ αργά και έτσι όλοι σφαγιάστηκαν και θάφτηκαν κάτω από την εκκλησία. 

Η ιστορία αυτή λοιπόν μας κίνησε την περιέργεια και έτσι αποφασίσαμε να δούμε από κοντά πού έλαβαν χώρα τα παραπάνω γεγονότα. Ξεκινήσαμε λοιπόν να την επισκεφτούμε. Την άλλη μέρα, πρωί πρωί, ξεκινήσαμε για την Παναγία την Μοναστηριώτισσα, περνώντας μέσα από το χωριό Εγκαρές και λίγο πιο πάνω από τον οικισμό ''ΜΕΣΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ'', φτάσαμε στο εκκλησάκι.

Τι ανακαλύψαμε εμείς: 
Από το εκκλησάκι έλειπε όλο το πρόσθιο μέρος, το οποίο είχε μετατραπεί σε σωρό από πέτρες. Στο ιερό μπορούσε κανείς να διακρίνει τοιχογραφία, γεγονός που παραπέμπει στο ότι κι άλλες απ' αυτές πρέπει να βρίσκονταν εκεί. 
Αυτό που μας έκανε όμως μεγαλύτερη εντύπωση ήταν 2 μαρμάρινες κολώνες, οι οποίες ξεπρόβαλαν μέσα από το έδαφος, χωρίς εμφανή αρχιτεκτονική χρησιμότητα. Δεν μπορούμε λοιπόν παρά να φανταστούμε ότι μάλλον είναι απομεινάρι μιας αρχαίας, ελληνικής εποχής.

                                          ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



























ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΙΧΝΕΥΤΑΙ  LEFTERIS CROC 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου